γιατρός,υποψήφιος με το συνδυασμό<μέτωπο ανάπτυξης>>-Μάρκος Μπόλαρης για τη Κεντρική Μακεδονία.

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Νέοι άνθρωποι και αυτοδιοίκηση.

                  Η εφαρμογή των δύο μεγάλων αυτοδιοικητικών μεταρρυθμίσεων της προηγούμενης δεκαετίας, της αιρετής Νομαρχίας και του σχεδίου Καποδίστριας, πέρα από τα υπόλοιπα θετικά και αρνητικά της στοιχεία, οδήγησε και στο συμπέρασμα ότι η επιτυχία μιας τέτοιου τύπου αλλαγής εξαρτάται άμεσα και από τα πρόσωπα που την στελεχώνουν. Ειδικά στην περίπτωση των νεανικών υποψηφιοτήτων, η εμπειρία των προηγούμενων εκλογών διδάσκει ότι δεν αρκούν το νεαρό της ηλικίας και η αντίστοιχη εξωτερική εμφάνιση για μια συνολικά επιτυχημένη παρουσία στο στίβο της αυτοδιοίκησης. Σε πολλές περιπτώσεις, η νεανική συμμετοχή αποκτά ρόλο συμπληρωματικό ή και προσχηματικό. Αν μάλιστα συνδυάσει κανείς τις δυσκολίες που συναντά ένας νέος υποψήφιος σε επίπεδο αναγνωρισιμότητας και ισότιμης αποδοχής από τους ψηφοφόρους, γίνεται σαφές ότι η εκπροσώπηση της νέας γενιάς στα όργανα της αυτοδιοίκησης καθίσταται δυσχερής.
                   Το αίτημα της ανανέωσης, ωστόσο, παραμένει επιτακτικό. Η κοινωνία, απογοητευμένη ή και οργισμένη από τη δημόσια ζωή, εκφράζεται σταθερά υπέρ της αντικατάστασης του πολιτικού προσωπικού, στο οποίο αποδίδει ευθύνες για τη δύσκολη σημερινή συγκυρία. Στην έξοδο, λοιπόν, από την κρίση και στη στελέχωση των καινούριων θεσμών η νέα γενιά καλείται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο. Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι οι νέες δομές της αυτοδιοίκησης θα αναλάβουν μεγάλο  μέρος των εξουσιών του κεντρικού κράτους, οι απαιτήσεις αυξάνονται σημαντικά. Οι καιροί που διανύουμε ,  όμως,  δεν είναι καιροί για δειλία και για δισταγμούς. Δεν είναι καιροί για απομόνωση και ωχαδερφισμό. Είναι καιροί τόλμης και δράσης. Είναι καιροί ευθύνης και οράματος.
                    Με το σκεπτικό αυτό είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ η συμμετοχή των νέων στις προσεχείς Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Οι νέοι άνθρωποι μπορούν και οφείλουν να αναδειχτούν σε δύναμη αλλαγής του γκρίζου σκηνικού, σε δύναμη ελπίδας. Για να το πετύχουν αυτό οι νεανικές υποψηφιότητες χρειάζεται να συνδυάσουν το ήθος, τη σοβαρότητα και τη μόρφωση, ώστε να αποφύγουν την εύκολη κατάταξή τους στο πεδίο των εναλλακτικών ή των συμπληρωματικών υποψηφιοτήτων. Με τα εφόδια αυτά οι νέοι μπορούν να στελεχώσουν άξια τους νέους θεσμούς και να υπηρετήσουν αποτελεσματικά την κοινωνική απαίτηση της ανανέωσης. Αυτό είναι, κατά τη γνώμη μου, και ένα από τα βασικότερα στοιχήματα των προσεχών εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου